Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Historiska böcker

 

Bayate - Den svenska nybyggarkolonin i KubaBayate - Den svenska nybyggarkolonin i Kuba

TG Media Bokförlag
Utgiven hösten 2007
ISBN 91-663-1712-5
Format: 160x240mm

 

För hundra år sedan grundade en grupp äventyrliga och arbetsamma emigranter den svenska jordbrukskolonin Bayate i det nya självständiga Kuba.

Kolonin blev ett demokratiskt samhällsbygge i tropisk miljö. När Bayate nådde sin blomstring levde här flera hundra svenska familjer. Vardagen påminde om livet i en liten svensk landsortsstad. Man firade midsommar och svensk jul. Barnen gick i svensk skola. På lördagar var det dans på stadshotellet och på söndagen gick man till kyrkan där en svensk präst predikade.

Boken "Bayate” berättar för första gången om den svenska kolonin i Kuba och fyller därmed en kunskapslucka som funnits i den svenska historieskrivningen. Den är populärhistoriskt skriven. Boken är rikligt illustrerad med gamla unika arkivbilder och består av tre delar. Om man öppnar boken från det ena hållet finns hela historien på svenska i tio illustrerade kapitel. Vänder man på boken och öppnar den från andra hållet så finns samma historia i tio illustrerade kapitel fast på spanska. I mitten finns en färgbilaga med konstverk som visar hur det såg ut i Bayate, gjord av kubanska konstnärer som är verksamma i den gamla svenska nybyggarkolonin.

 

 

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler