Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Thomas Gustafsson med sin bok Spanien - en fĂ€rd genom historienFöredrag av Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson är författare och journalist. Sedan mitten av 1980-talet då han började arbeta som journalist har han rest och rapporterat från ett hundratal länder och territorier. Speciellt inriktad är han på den spansktalande delen av världen, där han under många år har han arbetat som korrespondent och därifrån han skrivit ett stor antal initierade skrifter och böcker. Han har också en gedigen erfarenhet av utrikesjournalistik. Thomas Gustafsson Ă€r en uppskattad förelĂ€sare och sedan flera Ă„r tillbaka ansluten till Författarcentrum. För förfrĂ„gan om förelĂ€sning kontakta Thomas Gustafsson TG Media via mejladressen som finns under Kontakta oss. HĂ€r Ă€r nĂ„gra av de Ă€mnen Thomas Gustafsson brukar tala om:

 • Spanien - en fĂ€rd genom historien
  FĂ„ lĂ€nder har en lika dramatisk historia som Spanien. Iberiska halvön har varit en vĂ€gkorsning dĂ€r olika folk och kulturer mötts och smĂ€lt samman genom Ă„rtusenden. Samtidigt finns det fĂ„ lĂ€nder dĂ€r historien Ă€r lika nĂ€rvarande i nuet. Det mesta av det som hĂ€nder i dag har sin förklaring lĂ„ngt tillbaka i tiden. Med den spanska historien som bakgrund skildras den spanska kulturen och dagens samhĂ€lle binds samman med dagens Spanien. FöredragshĂ„llaren Thomas Gustafsson Ă€r journalist och hispanist och författare till en rad fackböcker om Spanen av vĂ€rlden. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit verksam som korrespondent i Spanien varifrĂ„n han skrivit en rad böcker, bland annat "”Spanien – en fĂ€rd genom historien"” som handlar om Spaniens historia. Han har tidigare hĂ„llit detta uppskattade föredrag i en rad sammanhang.
 • Spanien - en stat flera nationer
  Varför är det så hård debatt om Kataloniens och Spaniens förhållande? Varför blir somliga katalaner så ilskna om man kallar dem spanjorer? Kommer Spanien att splittras? Hur stort stöd finns bakom folkomröstningarna för självständighet i Baskien och Katalonei? Vad är det ETA slåss för egentligen? Dessa och många andra frågor får sitt svar på denna föreläsning. Med den spanska historien som bakgrund skildras den spanska kulturen. Dagspolitiken förklaras och det spanska samhället analyseras. Föreläsningen kan anpassas och göras på från 45 minuter upp till en heldag och vänder sig till dem som är specialintresserade av Spanien. Thomas Gustafsson har tidigare hållit denna föreläsning ett flertal gånger för bland annat högskolor, universitet, skandinaviska föreningar i Spanien och studieförbund.
 • Spanien - i andra änden av Europa
  Under senare år har intresset för Spanien ökat i Sverige. Allt fler vill tränga bakom massturismens schablonbilder.. Spanska har blivit det största språket efter engelska i skolorna. Tiotusentals svenskar väljer till och med att flytta till Spanien under en längre eller kortare period.Det här föredraget är ett svar på det växande intresset för Spanien. Det är ett föredrag som ökar förståelse för svenskarnas största turistland i änden av Europa som på bara några år stigit fram som en av EU:s mest tongivande medlemsstater. Det är ett föredrag för den som är nyfiken på Spanien och som planerar att flytta dit en kortare eller längre period. Föredragshållaren Thomas Gustafsson är journalist. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit bosatt i Spanien där han är verksam som korrespondent. Han har tidigare hållit detta föredrag vid ett flertal tillfällen.
 • Gör dig inte svensk…
  Så säger spanjorerna ibland och vad menar de då, egentligen. När svenskar och spanjorer möts uppstår kulturkrockar. Föreläsningen pekar på vilka dessa är, varför och hur de uppkommer och hur de ska överbryggas. Inleds med en kort historisk genomgång och mynnar ut i flera exempel. Föreläsningen tar cirka två timmar eller en kväll och vänder sig till dem som har eller kommer att ha professionella relationer med Spanien. Thomas Gustafsson har tidigare hållit denna föreläsning ett flertal gånger för svenska företag med intressen i Spanien.
 • Kuba – det motsägelsefulla landet: Vad händer efter Fidel Castro?
  Under sensommaren 2006 drabbades Fidel Castro av en allvarlig inre blödning och opererades akut. Castro överlevde krisen. Men efter mer än 47 år vid makten står det nu klart för alla att hans dagar närmar sig sitt slut.
  Fidel Castros allvarliga sjukdom har fått omvärlden att återigen rikta sitt intresse mot Kuba. Hur sjuk är egentligen Fidel Castro? Vem tar över efter Fidel Castro? Kommer revolutionen att överleva? Vad tycker kubanerna själva? Hur lever kubanerna?
  Många har synpunkter på vad som bör ske i Kuba. Få länder förmår väcka lika starka känslor som detta fattiga örike i Karibien. Ingen verkar kunna stå likgiltig. Alla har åsikter.
  Samtidigt som Kuba används både som förebild och som varnande exempel ökar turismen till landet. Allt fler vill resa till Kuba för att skaffa sig en egen uppfattning innan det är för sent.
  Under detta föredrag ger Thomas Gustafsson förklaringen till allt det som sker nu i Kuba. Närgånget och kritiskt men också kärleksfullt skildras det kubanska samhällets alla delar. De politiska förvecklingarna förklaras. Historiens alla skeenden placeras i sitt sammanhang.
  Thomas Gustafsson har hållit denna föreläsning ett flertal gånger på högskolor, universitet, studieförbund och kulturföreningar och uppdaterar hela tiden sitt upplägg för att det ska vara högaktuellt. I september 2006 kom han ut med fackboken “KUBA” som med sina 700 sidor är den mest genomarbetade och ambitiösa bok om Kuba som någonsin getts ut på svenska. Om Kuba har Thomas Gustafsson rapporterat sedan 1980-talets början och räknas i dag som Sveriges främste oberoende Kubakännare.
 • Utrikesjournalistik
  Det finns en nyhetsgräns mellan den anglosaxiska världen och den latinska världen. Sverige tillhör den anglosaxiska. Allt som händer i USA följs mycket noga medan södra Europa till stora delar obevakat. Vi har också fått fler medier att bläddra i men samtidigt allt färre ögon som finns på plats rapporterar. Om detta och mycket mer handlar denna föreläsning som Thomas Gustafsson brukar hålla på universitet och högskolor för studenter som är inriktade på journalistik.

 

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler