Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Mexikanska flagganMEXIKORESENÄRENS GUIDE TILL STÄDER, UTFLYKTSMÅL OCH STRÄNDER

 

Mexico City

Mérida

San Cristóbal de las Casas

Puerto Vallarta

Cancún

Playa del Carmen

Isla Mujeres

Cozumel

Historiska utflykter

 

MEXICO CITY

Det egentlige namnet som mexikanerna själva använder om den federala huvudstaden är México. Jordens största stad är både en fascinerande och skräckinjagande skapelse. Under 1998 passerade befolkningen 24 miljoner och de blir hela tiden fler. Vissa perioder får staden ta emot mellan två och tre tusen utblottade lantarbetare per dag som lämnat sina hem med en hopplös förhoppning om en bättre framtid.

Staden täcker en yta på över tusen kvadratkilometer och är belägen på en högplatå omgiven på tre sidor av höga berg. I utkanten finns väldiga slumområden och däremellan vidsträckta industrizoner. México är en dynamiskindustristad som producerar över 40 procent av hela landets BNP. Här finns också ett hektiskt ekonomiskt liv. Vilket i sin tur lett till en miljöförstöring som är så svår att fåglar som flyger in över staden kvävs och faller till marken. Under sommaren 1998 hade läget blivit så allvarligt att myndigheterna införde körförbud för alla bilar som var äldre än 85-års modell och utökade cirkulationsförbjudet från en till två dagar. Två dag i veckan måste alltså alla bilägare ställa bilen. Dagen bestäms av registreringsnumret.

Administrativt är staden uppdelad i 16 delegaciones (distrikt) och 400 colonias (stadsdelar). De många sevärdheterna ligger dock väl samlade i stadsdelen centro historico, stadens historiska centrum. Här finns både minnen från aztekernas riken och spanska erövrare.

Många turistställen och hotellrestaurangerna ligger koncentrerade i Zona Rosa, den Rosa zonen, mitt i staden. Detta gamla nöjesområde har dock förlorat en del av sin forna status.

Mer sofistikerat är stadsdelen Polanco som i början av 2000-talet blev den övre medelklassens favorit. Här ligger nu de bästa restaurangerna och nattställena och på dagen finns den bästa shoppingen i området.

I centrum runt Zocalo, gatorna i Zona Rosa och Polanco kan man vandra mellan butikerna utan stress eller osäkerhet. Här finns polispatruller i varje gathörn. Mellan dessa zoner ska man endast åka bil efter mörkrets inbrott. Kriminaliteten finns hela tiden som ett hot som man måste räkna med. Världens största stad är som sagt var både en skrämmande och fascinerande upplevelse.

Sevärdheter i Mexico City

Museo Nacional de Antropología:

Detta är landets viktigaste och även ett av världens mest imponerande museum tack vare alla de arkeologiska skatter som finns här. En rundvandring ger besökaren inblick i de forntida civilisationerna som nådde sin höjdpunkt samtidigt som Europa hade sin medeltid. De finaste fynden från hela landet har förts hit. Ligger i Chapultepec Park. Öppet tisd-lörd 09-19. Sönd 10-18. Inträde ca 20 kronor.

Museo de Leon Trotsky:

Hit till detta hus kom den sovjetiske politiska tänkaren Trotsky som landsflyktig sedan han brutit med Stalin. Mexiko ställde upp med hus och beväpnade vakter. Ändå lyckades KGB värva en av Trotskys förtrogna som ställde upp som lönnmördare. Mordet som spelade en viktig roll för världskommunismens fortsatta utveckling skedde den 20 augusti 1940. Händelsen skildras mycket gripande i filmen Frida som gick på svenska biografer vintern 2002-03, av och med den mexikanska skådespelerskan Salma Hayak. Frida handlar om den mexikanska konstnärinnan Frida Kaldo och hennes stormiga förhållande med konstnären Diego Rivera. Huset som även användes vid filminspelningen ligger på Viena 45 (tel (5) 658 8732). Öppet tis-sönd 10-17. Inträde ca 10 kronor.

Zócalo:

Stadens stora torg som ej får missat. Det egentliga namnet är Plaza de la Constitución men alla säger zócalo vilket egentligen betyder sockel men är ett ord som används på alla upphöjda torg i Mexiko. När zócalo är avklarat gå då västerut längst den livliga affärsgatan 5 de Mayo mot torget Alameda.

Catedral Metropolitana:

Katedralen som ligger på norra sidan av Zócalo började byggas 1573 och bygget pågick sedan i tre århundraden innan allt var klart. Därav de olika stilarna som ändå smälter samman i harmoni. På samma plats där katedralen står hade aztekerna sitt viktigaste tempel. Hérnan Cortéz gav order om att riva den hedniska byggnaden. Till katedralbygget användes sedan sten från aztekernas tempel. Genom århundraderna har katedralen satt sig rejält. Grunden består ju av utdikad sjö. Ett lod inne i byggnaden visar hur mycket taket lutar.

Palacio Nacional:

Nationalpalatsen ligger på östra sidan av Zócalo. Här på samma plats där kejsaren Moctezuma hade sitt palats lär Cortéz bygga sitt eget hus som sedan byggdes till under de följande århundraderna då spanska vicekonungar ville bo elegant. Den stora sevärdheten i denna byggnad är den mästerlige konstnären Diego Riveras muralmålningar som berättar om Mexikos historia. Hur det gick till när det målades skildras i Salma Hayeks film Frida. Ett besök i palatsen får inte missas. Öppet 09-17. Fritt inträde, men man måste legitimera sig för att komma in.

Nattliv

Som turist är man tvungen att söka sig till de ställen som vänder sig till den ekonomiska överklassen. Traditionellt har detta nattliv inneburit eleganta och påkostade diskotek med dyra inträden som varit svåra att komma in på för den som saknar inbjudan. Först under början av 1990-talet började det dyka upp ett nöjesliv med internationella barer mindre diskotek i Zona Rosa. Men genom åren har detta områdes status fallit och numera är det i Polanco man har roligast. Det är där alla bättre restauranger och nattklubbar finns. I centrum finns det bara en klassisk bar man inte ska missa och denna är La Nueva Ópera (5 de Mayo Nº 1O, Centro Historico tel (5) 512 89 59) där man också kan äta lunch. Detta är stadens mest klassiska krog som öppnade redan 1870.. Tunga paneler ålderdomlig elegans med vacker bar. I taket finns ett kulhål som påminner om att Pancho Villa en gång red in med sin häst på baren och sköt i taket. Baren ligger i hjärtat av stadens historiska del mitt över gatan från Operan.

Hotell i Mexico City

María Isabel Sheraton:

Paseo de la Reforma Nº 325, Colonia Cuauhtémoc

tel +52 (5) 207 3933 fax +52 (5) 207 0684

Läget är det bästa för detta lyxhotell, ligger precis vid Monumento a la Independencia eller "El Angel" ängeln som mexikanarna säger. 751 rum. Flera restauranger och barer och alla bekvämligheter. Pris beror på helger och säsong men räkna med cirka 200 US dollar för dubbelrum.

Hotel Maria Cristina:

Rio Lerma Nº 31, Colonia Cuauhtémoc

tel +52 (5) 566 9688 fax +52 (5) 566 9194

Ett betydligt bättre alternativ än de internationella hotell resebyråer brukar boka in resenärer på. Dessutom billigare. 150 rum med bra standard. Byggnaden i spansk kolonial stil. Fin innegård. Trevlig personal. Beläget i stillsamt bostadsområde ett stenkast från Paseo de la Reforma och bra taxiavstånd till alla sevärdheter. Pris beror på säsong, dubbelrum cirka 300 pesos, enkelrum 280 pesos.

Hotel Montecarlo:

Avenida Uruguay 69, Centro

tel +52 (5) 521 2559 fax +52 (5) 510 0081

Budgetalternativet som ligger precis vid Zócalo. Rent och säkert men mycket enkel standard. I sin glans dagar i början av seklet var hotellet favorit bland internationella författare på besök. I dag bara lågbudgetresenärer. Pris dubbel 120 pesos, singel 100 pesos.

Upp


MÉRIDA

Huvudstaden i delstaten Yucatán har trots en befolkning på närmare en miljon lyckats behålla sin charm. I centrum finns koloniala byggnader med trädörrar och arkader, hästdragna kärror och en stämning som är mycket gemytlig. En unik kulturblandning mellan karibiskt, spanskt och maya. Mérida är värd en omväg. Börja besöket vid zócalo. Torget mitt i hjärtat av stadens koloniala centrum är varifrån man utgår när man upptäcker staden. Gatorna omkring är livfulla, här ligger mängder med butiker, restauranger och cantinor. Runt torget står alla de viktigaste officiella byggnaderna som var och en är en sevärdhet. En poäng är att torget ligger ovanpå ruinerna från en mayastad.

Bäst shopping i Méridas centrum är det runt Zócalo, speciellt Calle 60 och Calle 61, finns det mängder med mindre och större butiker för hantverk, silversmycken och tyger. Bra köp är en hängmatta som kallas hamacas.

För hotell kör runt och titta och fråga. I närheten av zócalo ligger flera bra hotell. Under lågsäsong finns det mycket rum så det går att pruta och se rummet i förväg. Ett klassiskt hotell som kan besökas är Grand Hotel (Calle 60 Nº 496 ) som är stadens äldsta hotell och en kolonial juvel med höga tak, stuckaturer och balkonger mot Parque Hidalgo. En poäng är att i rum 17 bodde den unge Fidel Castro när han var i landsflykt från Kuba, här förberedde han sin revolution.

Upp


SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS

Ligger i delstaten Chiapas och är en sömning liten stad med låga vitkalkade hus, kullerstensgator, höga trottoarer och arkader. De flesta av stadens 120.000 invånare är visserligen mestiser men bergen runt omkring är mayaland så bergsindianerna finns överallt, varje mayastam har sin egen traditionella dräkt. Det finns ingen massturism till San Cristóbal men den som reser hit får garanterat en genuin upplevelse. Buss direkt från huvudstaden eller via Palanque eller flyg till Tuxtla Gutiérrez och därifrån buss eller taxi två tre timmar. Det finns gott om mindre hotell och restauranger. Vardagen är lugn och säker. Staden ligger högt så glöm inte tröjan för kvällarna när det blir lite kyligt. Den som stannar längre bör åka på endagstur till någon indianby i närheten, San Juan Chamula rekommenderas.

Torget Zócalo ligger mitt i hjärtat av den koloniala stadsdelarna, omgiven av gamla hus som byggdes redan under 1600-talet, med en servering mitt på torget. Vid torget ligger 1600-tals katedralen med sin stridbare biskop som tagit mayaindianernas parti i konflikten med huvudstaden.

Marknaden El Mercado ligger åtta kvarter norr om Zócalo, följ huvudgatan Insurgentes som byter namn till Avenida General Utrilla norr om Zócalo. Färgrikare upplevelse är svårt att finna. Varje morgon kommer indianerna från de omgivande byarna hit med sina grönsaker och frukter. Vandra runt och studera kommersen. Men ta helst inga bilder. Enligt mayaindianernas tro tar du deras själ med kameran. Speciellt små barn, som har svagare själar, ska man inte fotografera.

Det går att göra mycket shopping i San Crisóbal. Det är från bergen runt San Cristóbal Mexikos finaste indianhantverk kommer och priserna här är därför betydligt lägre än på turistorterna. I utkanten av grönsaksmarknaden finns hantverksförsäljarna. Runt om i staden finns också många butiker.

Det finns mängder med gringorestauranger i staden på gatorna i närheten av Zócalo. Många har utländska ägare och håller hög klass och har bra priser. Att rekommendera någon är svårt då många av dem är tillfälligt öppna eller har ett fåtal bord som snabbt blir fulla. Dessutom är det enda kvällsnöjet i San Cristóbal en promenad där man väljer kvällens middagsrestaurang och därefter går till ytterligare en restaurang för att avrunda kvällen.

Det finns mängder med hotell i alla prisklasser och gott om rum. En bra ide är att gå runt och titta på det som passar. För den som kommer på natten och vill ha ett med parkering och restaurtang finns Hotel Casavieja (Ma Adelina Flores 27 , tel (967) 80385. fax (967) 85223), som ligger i ett gammalt kolonialt hus vilket betyder innegårdar och rubust arkitektur. Ett billigare alternativ är Hotel Posada El Paraiso (Avenida 5 de Febrero 19 . Tel (967) 80085. fax (967) 85168) som är ett litet guesthous med 13 rum, enkelt rent säkert och trevligt beläget i gammalt kolonialhus. Till hotellet hör också den populära restaurangen Eden som är samlingsplats för gringos.

Upp


PUERTO VALLARTA

Liksom alla andra av mexikos turistorter var också Puerto Vallarta ursprungligen en liten fiskeby och hamn, de viktigaste städerna låg alltid uppe i bergen bortom räckhåll från pirater och främmande krigsflottor i forna tider. Ända fram till 1960-talet var turismen obetydlig men en och annan gringo hade kommit hit och köpt sommarhus, bland annat Elisabeth Taylor. Men 1964 kom den nordamerikanska filmindustrin och John Huston förbi och spelade in den uppmärksammade långfilmen "The Night of the Iguanas" och därmed upptäcktes Puerto Vallarta också av den nordamerikanska allmänheten. Men trots massturismen har ändå Puerto vallarta behållit sin ursprungliga charm. Turisthotellen ligger vid stranden norr om staden. Inne i Puerto Vallartas koloniala centrum står de gamla husen kvar. Det mängder med affärer, restauranger och barer för alla smaker och plånböcker. Puerto Vallarta är lugnt och säkert. Regionen är en av Mexikos mest välbärgade och människorna är vänliga och hjälpsamma. Lokalbefolkningen är också rädd om turismen som betyder allt för stadens inkomster. Patullerande turistpoliser i vita uniformer finns överallt för turisternas säkerhet.

Norr om staden ligger Zona Hotelera, hotellzonen, med alla de stora internationella turisthotellen och flera bra stränder vid varje hotell. I den södra delen av stadens äldsta delar, på andra sidan Rio Cuale, ligger ett område med flera mindre hotell och restauranger och här finns stranden Playa de los Muertos. Strandvägen Paseo Diaz Ordaz och promenaden som följer gatan längst havet kantas av affärer med allt som tänkas kan och flera mindre köpcentrum. På tvärgatorna finns mindre hantverksbutiker. Marknaden för konsthantverk heter Mercado Municipal och ligger i korsningen Avenida Miramar/Calle Libertad. Keramik är ett speciellt bra köp i Puerto Vallarta.

Överallt finns restauranger och barer och de flesta är helt okej. Den som söker något extra rekommenderas Chef Roger (Agustin Rodríguez 267) som är Puerto Vallartas bästa gourmetrestaurang och ligger i hjärtat av den gamla staden nästan nere vid Rio Cuale. Kökschefen och ägaren är schweizaren Roger som håller stenhård diciplin på sin personal. Mycket läckert och vällagat och miljön är elegant. Bra skaldjur och fisk. Perfekt för paret som vill kosta på sin en romantisk middag. En mer mexikansk enklare krog är Café de Olla (Basilio Babillo 168) som ligger i den södra delen av staden på andra sidan Rio Cuale och är ett riktigt fynd. Här får man mexikansk rejäl mat fräscht tillagat. En biff som grillas på koleld, torillas, en skål frijole. Trevlig stämning. Äkta olla kaffe och goda tårtor. Billigt.

Nattlivet utspelas vid Malecón, hamnpromenaden som fungerar som en vågbrytare och som ligger vid sidan av Paseo Diaz Ordaz. Här finns rader av caféer och barer med musik, utan musik, hög volym låg volym. Hard Rock Café, Planet Hollywood, Kahlúa och Carlos'n' Charlie's är populärast.

De stora diskoteken ligger i hotellzonen vid sidan av vägen från centrum till flyplatsen och heter Collage och Cristine´s. Hit åker man mycket sent när barerna vid Malecón inne i Zona Centro börjar avfolkas. Alla nattställen domineras av nordamerikaner.

Det finns mängder med hotell som på alla turistorter. Den som komer sent och inte vill åka runt och titta kan pröva föörst på Hotel Rosita (Paseo Díaz Ordaz 901 (tel/fax (322) 32000, Internet: www.hotelrosita.com. Det är ett bra trestjärnigt hotell för den som kommer hit utan charterhotell men vill ha pool och alla bekvämligheter till ett bra pris. Ett billigare alternativ är Hotel Posada de Roger (Basilio Badillo 237 (tel (322) 20639 fax (322) 30482. Internet: www.puerto-vallarta.com/posada som är budgetalternativet för den individuelle resenären. Ett enkelt, säkert, rent och trevligt hotell i stadens södra delar, nära till Playa de los Muertos. Hotellets restaurang heter El Tucán och har mycket bra frukostar som är värda en omväg.

Upp


CANCÚN

Det låter som en påhittad historia men är sant. När Mexiko skulle förvandlas till turistland i början av 1970-talet körde man igenom landets alla regioner med ett datorprogram som skulle ta fram den ultimata platsen för att skapa en turistort. Valet föll på Cancún. När bygget började fanns inget mer än sand på den långsmala ön utanför den lilla fiskebyn Cancún. Hotellzonens lyxiga resorts ligger i ett pärlband längst vägen Paseo Kukulcán. Hela Cancún är byggt efter nordamerikanskt mönster och passar därför ganska dåligt för skandinaver som vill kunna promenera på kvällen. Alla ställen ligger utspridda. En barrunda betyder taxi mellan ställena. Badet och stranden är otroligt bra men den som vill mer än sola och bada måste ta sig in till Centro Cancún. Den som vill se Mexiko måste lämna Cancún.

I mitten av hotellzonen ligger Kukulcán Plaza som är ett supermoderna komplex med internationella restauranger, barer och över 100 butiker. Jämfört med övriga Mexiko är prisnivån mycket hög här. Många amerikanska turister bryr sig inte ens om att växla in sina dollar när de handlar här vilket hetsar upp priserna ännu mer. Det finns mängder av affärer i hela Cancún och flera hantverksmarknader men en av de bästa för hantverk är Centro Cancún.

Det finns hur många restauranger som helst. En bra och billig är El Tacolote (Avenida Cobá 19, Centro Cancún där man slinker förbi och tar en plats. En rubust taqueria av bästa märke. En biff, uppskuren i strimmor med smält ost, chili och rulla själv med torillakakorna. Har öppnat en filial ute i hotellzonen.

Nattlivet koncentreras till hotellzonen. När den mexikanska stadsdelen börjar stänga åker man ut till hotellområdet där nattlivet precis satt igång. Nöjeskedjan Anderson som driver flera restauranger och barer runt om i Mexiko finns naturligtvis också i Cancún där den driver Calos 'n' Charlie's (Señor Frog) som ligger på Paseo Kukulcá, km 5,5 och är en av de bästa barerna. Ligger på väg ut mot hotellen i vad som ser ut som en lada.

Där den långsmala lagunön viker sig ligger ett stort nöjeskomplex som rymmer flera barer med full fart under högsäsong. Alla barer i Cancúns hotellområde domineras av yngre nordamerikaner vars förpubetala beteende kan vara irriterande för en skandinav. Vrål och vilt snapsande av tequila. De flesta av USA;s delstater har ett hårt reglerat nattliv och detta är förklaringen till deras glädje. I Mexiko behöver ingen ha leg som visar att han fyllt 21 år och barerna får ha öppet betydligt längre än till ett på natten och sälja så mycket sprit gästerna orkar få i sig.

När folket börjar droppa av på barerna finns flera större diskotek att välja mellan. Tänk på att nattlivet börjar mycket sent i Cancún, inget diskotek kommer igång före tre fyra. Diskoteket Dady'O brukar vara det som gäller, alternativet är Azucar eller elegantare Christine. Slutligen i gruyningen avslutar man med Dady Rock som öppnar först vid sextiden.

Upp


PLAYA DEL CARMEN

Till Playa del Carmen kommer främst stadgade par som vill sola och bada, äta gott på kvällen och kanske göra en utflykt däremellan. Ursprungligen var detta en liten fiskeby vid karibiska havet. Men så kom ryggsäcksresenärerna som följdes av researrangörerna och på några år hade en turistort vuxit upp. Det byggs fortfarande. Inne i Playa del Carmen finns butiker, restauranger och barer som uppfyller alla krav för en avslappnad semester. Den kristallvita sanden och havet är attraktionen. För att uppleva Mexiko måste man däremot lämna turistorten bakom sig. En lång dagsutflykt från turistorten ligger den imponerande mayaruinen Chichén Itzá. En närmare utflykt går till ruinerna vid Tulum. Men den som vill se mer bör ta bussen eller hyra en bil på några dagar och åka en rundtur på egen hand till Mérida.

Längst den lilla gatan Avenida 5 mitt i Puerto del Carmens hjärta finner man mängder med butiker av alla slag med bra sortering och priser. Här finns också restaurangerna. Något vilt nattliv finner man inte I Puerto del Carmen. Men avståndet till Cancún är bara 68 kilometer och den som vill festa om rejält får ta en taxi dit.

Längs huvudstråket, gågatan 5:e Avenyn, ligger restaurangerna vägg i vägg. Alla önskemål och prisklasser kan tillgodoses och standarden är ovanligt hög. Priserna varierar också mycket. Det finns många bra italienska som till exempel Da Bruno (5:e Avenyn, vid korsningen 12:e gatan) men det är ju det mexikanska köket man ska passa på att pröva. De flesta är redan förtrogna med de mexikanska paradrätterna burritos, tamale, enchiladas, fajitas och tacos som alla har majsmjölbrödet tortilla som bas. Bäst tacos äter man på El Tacolote (Avenida Juárez, vid huvudplazan) som är en rubust och billig taqueria av bästa märke.

Playa del Carmen är inget ungdomsställe och nattlivet är därför mer stadgat. När mörkret faller som en rullgardin hörs snart hörs smäktande mexikanska ballader från alla romantiska barer och restauranger Nere vid stranden ligger också några ställen som spelar mer ungdomlig internationell musik. Men det enda riktiga diskoteket är Mambo Café (Calle 6, 132), men för att få riktigt vilt och ungt nattliv måste man åka till Cancún 68 kilometer norrut.

Upp


ISLA MUJERES

Denna lilla ö ligger bara 8 kilometer från Cancún, men är betydligt lugnare. Ön är fem kilometer lång och så smal att man kan gå över den på några minuter. Atmosfären är karibisk. Vid färjeläget finns ett centrum med några restauranger och butiker för turister på dagsutflykt från Cancún och flera mindre billiga hotell för lågbudgetresenärer som vill undvika Cancún. Utanför centrum vid stränderna ligger ett fåtal större hotell.

Upp


COZUMEL

Förutom vanliga sol och badturister finns många dykare och snorklare på Cuzumel, reven utanför ön anses tillhöra världens bästa. Stränderna på västra sidan in mot land består av vit korallsand och här finns också flera större turisthotell, ut mot Karibiska havet ligger reven. Den lilla staden på ön heter San Miguel. Ön är 15 kilometer bred och 47 kilometer lång. Det går inga bussar på ön så det bästa sättet att ta sig fram för den som vill slippa taxi är med en hyrd moped. Många uthyrare i San Miguel.

Upp


HISTORISKA UTFLYKTER

Chichén Itzá:

Den mest imponerande av mayaruinerna på Yucatán. Enklast är att följa med en organiserad utflykt och slippa alla praktiska problem. Det går också direktbuss från Cancún och Mérida. Chichén Itzá var under flera hundra år en av de mäktigaste mayastäderna och var bebodd i flera omgångar av olika mayagrupper, de senaste hette itzás, därav namnet. Sedan mayariket fallit befolkades staden av tolteker innan den slutligen övergavs. Toltekerna förbättrade byggnaderna och templen. Det behövs en halv dag för att hinna se allt. Den imponerande pyramiden El castillo, statyerna som finns kvar, observatoriet och bollplanen. En bit från templen finns en naturlig brunn, en så kallad cenote, där maya också slängde ner människooffer. Öppet 08-17 alla dagar, ljusshow varje kväll 19-21.

Palenque:

Den mest spännande av alla mayarunier. Hit åker man direktbuss från Cancún eller San Cristóbal eller med organiserad utflykt. Det finns många hotell i samhället några kilometer från ruinerna där man kan ta in en natt innan resan går vidare dagen efter. Palenques låg länge dold av ångande regnskog och dess hemligheter avslöjades därför aldrig av gravplundrare. När en arkeolog upptäckte en hemlig ingång ner i pyramiden Inskriptionens tempel 1949 fanns jadejuveler, guld och statyer kvar i gravkammaren. Där fanns också skeletten efter sex unga män som hade stängts in för att tjänstgöra som väkrare åt den döde härskaren. Kvarlevorna i stenkistan avslöjade att mannen varit betydligt längre än mayaindianerna. Många vill spekulera. Är det en utomjordling som begravts i kistan? Eller vikingahövdningen som kallades Quetzalcóatrl? Öppet 09-17 alla dagar.

Tulum:

Denna ruin ligger väldigt bra till för den som bor på turistorterna, bara 130 kilometer söder om Cancún, och har därför väldigt många besökare. Täta bussförbindelser från Cancún och de övriga turistorterna. Den som inte följer med en organiserad busstur kan klara ett besök på egen hand under en dag. Tulum var aldrig någon mäktig mayastad men det var den enda som fortfarande var bebodd när spanjorerna anlände. Jämfört med övriga ruinstäder är dock läget på en klippa ovanför karibiska havet det som gör Tulum speciell och värd ett besök. Öppet 08-17 alla dagar.

Upp

 

Inledning - Guide till Mexiko - Mexikos geografi - Mexikos äldre historia - Mexikos moderna historia - Praktiska fakta - Mexikos politiska situation idag

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler