Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Utdrag från några recensioner av de båda Kubaböckerna:

Nya upplagan av "Kuba" från 2011

Journalisten Thomas Gustafsson, som rest och rapporterat från Kuba sedan 1980-talet, räknas som Sveriges främste oberoende Kubakännare. Den andra upplagan av boken med redogörelser för resor ända fram till och med 2010 är ett mycket imponerande och faktaspäckat verk som tar upp landets historia och framtid. Avsnitt om den kubanska revolutionen, det politiska livet, ekonomin, det socialalivet samt kulturliv, idott och nöjesliv. PÂ ett inspirerande sätt får vi ta del av möten med människor och lära känna detta motsägelsefulla land inifrån. Gustafsson tar även upp de svenska nybyggarna från början av 1900-talet, Sveriges politiska och ekonomiska relationer med Kuba, svenskars engagemang för och emot Kuba, turism på gott och ont. Mångfalden foton i svartvitt och färg är av mycket hög klass och ger en kompletterande närbild. Boken är heltäckande, lämplig som uppslagsbok, används vid universitet, skolor, kursverksamhet och studiecirklar. Den uppmanar sina läsare att resa till Kuba för att med inhämtade kunskaper bilda sig en egen uppfattning. Omfattande litteraturlista och ett personregister avslutar boken.
Britt Johansson Svanberg, Bibliotekstjänst, publicerad i BTJ mars 2011

 

"Kuba" från 2006 och ”Kuba Konflikt och salsa i Karibien” från 1997

Det finns ingen annan skribent som kan mäta sig med Thomas Gustafssons kunskaper om Kuba. För att kunna skriva denna senaste bok på 700 sidor krävs det att författaren håller sig objektiv och dessutom hyser en sällsynt stor kärlek till ämnet. Författaren har rest fram och tillbaka till Kuba sedan slutet av 1980-talet. Han har sett ön förvandlas från en sovjetisk klientstat, till en fattig stat i kris på 1990-talet, till en blomstrande turisttstat med öppnare ekonomi, till dagens något tuffare klimat då också Fidel Castro lämmnat över makten till sin lillebror Raúl. Först tänkte jag: ”Är det verkligen nödvändigt att skriva ytterligare en bok efter ett så gediget verk som den tidigare boken?”. Men faktum är att Thomas Gustafsson må ha återanvänt flera avsnitt i sin förra bok, men han har också återvänt och följt upp vad som hänt de personer han träffade då. Det har ju trots allt gått tio år sen sist. Till detta har författaren lagt flera mycket intressanta kapitel där han porträtterar den kubanska makteliten, den politiska oppositionen, säkerhetstjänsten, och tar upp den senaste utvecklingen på USA:s militärbas Guantánamo. Dessutom har han lyckats stoppa boken i tryckpressarna för att få med sommarens sensationella nyhet att Fidel Castro tillfälligt lämnat över makten till sin bror. Till politiken och historien läggs fina skildringar av att det andra som gör Kuba så attraktivt – konsten, rytmerna, romen, cigarrerna, romantiken och människorna. Men författaren viker inte från problemen – censur, kontrollstat, inkomstklyftor och politiska fångar.
Erik Halkjaer, Latinamerika (Nordens enda tidskrift om Latinamerika)

 

Ur flera perspektiv ett tungt vägande verk om ett högst omdebatterat land. Det bästa som skrivits på svenska.
Klas Rönnbäck, Dagensbok.com

 

Högintressant bok om Kubas historia och framtid. Den kommer att bli ett standardverk för den som vill lära känna Kuba, gårdagens, dagens och framtidens.
Birger Thureson, Dagen

 

Allt du undrat om Kuba. Så kan man sammanfatta Thomas Gustafssons nya bok om ön.
Susanna Roxman, LO-Tidningen

 

En heltäckande och fantastisk bok om Kuba.
Tilde de Paula, Nyhetsmorgon TV4

 

Julklappsboken du ger till dig själv. Här får du det kubanska samhällslivet med Castro och den politiska oppositionen. Men också idrotten, maten och litteraturen. Och så ­ förstås ­ solen, salsan och romantiken.
Magnus Utvik, ICA Kurirens recensent väljer Bästa julklappsböckerna december2006

 

Thomas Gustafssons omfattande och encyklopediska grundbok ”Kuba” är det bästa man kan läsa på svenska... Gustafssons styrka är hans förmåga att lyssna och ta in vad flera olika aktörer menar, han redovisar både officiella och oppositionella ståndpunkter utan några tendensiösa vinklar. Den bästa bok som finns om Kuba på svenska…
Torbjörn Elensky, Dagens Nyheter

 

Gustafsson skriver med lätt hand, och lyckas sammanställa enorma mängder fakta till en i grunden kärleksfull, men inte okritisk skildring av Kubas historia och nutid… En bred och tillgänglig introduktion till ett land, som tydligare än något annat visat att ojämlikhet och fattigdom handlar om politiska val.
Petter Larsson, Aftonbladet

 

En tegelsten för Kubaresan. Det som är på väg dit i vinter gör klokt i att packa med ”Kuba”, Thomas Gustafssons hyperaktuella tegelsten. Gustafsson har återkommit till landet i 20 år och ger en insiktsfull bild.
Metro

 

En fängslande bok om Kuba.
Argument, SVT

 

Den totala boken om Kuba.
P4 Extra

 

Gustafsson skriver flyhänt och sakligt, inget ämne är för svårt. Han reser ihärdigt, intervjuar och forskar på journalistiskt vis. Utan tvekan en hittills oöverträffad introduktion på svenska om den mytomspunna ön.
Jocke Nyberg, latinamerikahandläggare, i tidskriften Om Världen

 

Missa inte Thomas Gustafssons lysande bok "Kuba - Konflikt och salsa i Karibien" . Kärleksfull, fängslande, bildande och kritiskt granskande. Ett måste i varje Kubaresenärs packning.
Reseredaktionen, Expressen

 

Det är en mångsidig och oemotståndlig bok om Kuba som Thomas Gustafsson skrivit. Han är en av de få neutrala betraktare av just Kuba jag kommit i kontakt med. Han tar steget längre än de flesta, han går djupare in i den myllrande kubanska världen. Han beskriver och låter läsaren komma mycket nära den karibiska ön, samtidigt som han överlåter till läsaren att dra sina egna slutsatser.
Annette Kullenberg, kolumnist och författare

 

Detaljrikt och underhållande skildras Kubas konfliktfyllda historia. Styrkan i Gustafssons bok ligger också i skildringen av det moderna Kuba. Gustafsson drar sig inte heller för att vara utförlig och generös med fakta, något som man inte är alltför bortskämd med i reselitteraturen. Men även den kubanska humorn är närvarande.
David Dunér, Sydsvenska Dagbladet

 

En berättelse om Kuba som är väldigt rolig och intressant att läsa. En grundlig bok för den som vill veta mer om Kuba. Den innehåller allt, en stor portion historia samtidigt som den är mycket aktuell och skildrar alla delar av samhället. Thomas Gustafsson är mycket påläst och skriver väldigt roligt och medryckande lättläst. Man får verkligen lust att resa till Kuba när man läser boken.
Lena Birgersdotter, Rapport morgon TV2

 

Kuba - Konflikt och salsa i Karibien av Thomas Gustafsson är en 550 sidor tjock bok om det mesta man kan vilja veta om landet. Jag skulle inte vilja vara utan den.
Carita Andersson, Vagabond

 

Initierat om Kuba. KUBA - Konflikt och salsa i Karibien är en i flera bemärkelser tung bok, förmodligen omistlig för den som planerar en resa till landet.
Bertholof Brännström, tidningen Journalisten

 

Mycket läsvärd bok…Det är hela tiden fängslande läsning.
Josef Rydén, Jönköpingsposten och Historielärarnas förenings årsskrift 1998

 

Spännande läsning för alla med minsta intresse för världen och historien. Stark skildring av märklig ö. Det är rolig läsning.
Johanna Steinwall, Barometern

 

Gustafsson skriver drivet och med stor kunskap om förhållandena på Kuba, ger bakgrunder, berättar med en rytm som verkar inspirerad av den ständigt ljudande musiken och bringar lärdom och lust.
Karl Petermann, Sydöstran

 

Inbjuder till sträckläsning. Här fattas inget!
Örebro Kuriren

 

Thomas Gustafsson infriar förväntningarna. Jag läser tre kapitel om dagen. Efter två veckors läsning funderar jag allvarligt på att resa dit.
Stig Hansén, Helsingborgs Dagblad

 

KUBA - Konflikt och salsa i Karibien av Thomas Gustafsson (Carlsson förlag) är en av de bästa svenska böckerna om Kuba, dess folk och historia. Innehåller också en bra Kubaguide med tips om allt en besökare behöver veta.
Tidningen Café

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler