Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Mexikanska flagganMEXIKOS GEOGRAFI

 

Mexiko är drygt fyra gånger så stort som Sverige, den totala ytan uppgår till 1.958.000 kvadratkilometer, befolkningen är unfgefär 100 miljoner.

Ungefär en fjärdedel av invånarna bor i huvudstaden som därmed är jordens största stad. Märk väl att mexikaner aldrig kallar sin huvudstad för Mexico City. Det är det bara gringos som gör. När mexikaner talar om det federala distriktet México D.F. (Distrito Federal, jämför med Washington D.C.) säger de Ciudad de México. De som bor i den gigantiska staden säger bara México vilket är logiskt eftersom de flesta aldrig kommer därifrån.

Mexikos egentliga namn som används i formella sammanhang är Estados Unidos Mexicanos vilket betyder Mexikos Förenta Stater. Precis som Nordamerikas Förenta Stater består Mexiko av ett antal delstater, 32 stycken, som var och en har sin huvudstad med egna delstatsmyndigheter, delstatsregering och guvernör. I huvudstaden finns landets kongress och senaten samt en president som utser en federal regering.

De flesta av Mexikos invånare är mestiser, alltså avkommor till spanjorer och indianer. Cirka 10 procent är indianer. Gränserna mellan de etiska grupperna indian och mestis är flytande då en indian som överger sin etniska grupps traditioner och klär sig i västerländska kläder räknas som mestis. Endast någon procent av befolkningen är vit, det vill säga rakt nedstigande ättlingar till de spanska kolonisatörerna. De vita bildar den gamla överklassen och har stort inflytande i det ekonomiska livet.

De renrasiga indianerna kan delas in i 56 etniska grupper av vilka de största är maya, nahua, zapoteker och mixteker. Varje etnisk grupp har sina egna språk och traditioner. Det finns välbärgade indianer men majoriteten lever i stor fattigdom utanför det moderna samhället.

Till skillnad mot många andra latinamerikanska länder och för att inte tala om USA så hyllar det officiella Mexiko landets indianska ursprung. De så kallade procolombianska kulturerna spelar en stor roll i mexikanska identiteten.

Geografiskt är Mexiko mycket skiftande med allt från öken till fuktig regnskog inom sina gränser. Skillnaderna mellan de 32 delstaterna är också enorma vad gäller ekonomi och befolkning.

I norr ligger de stora delstaterna Sonora, Vhihuahua och Coahuila som till stor del består av vidsträckta slättland där boskapsskötsel och gruvdrift är huvudnäringarna. Livet i cowboystäderna här påminner om det man kan finna i Texas.

Längst i väst ligger den långsmala halvön Baja California. Klimatet är torrt vilket skapat ökenliknande landskap. Längst havet ligger små stillsamma fiskebyar. Här och där finns också turisthotell vid de vackra sandstränderna men någon massturism finns inte här.

Längst Stilla havskusten ligger flera mindre delstater som alla har en hamnstad nere vid havet och en bit inåt land på högre höjd med svalare klimat finns huvudstaden. Vid kusterna finns flera turistorter. Den mest kända är Acapulco som var platsen turistindustrin en gång började. I dag lider dock Acapulco av miljöförstöring och överexploatering och lockar mest helgfirare från huvudstaden. Flygburna charterturister från Kanada och Europa söker sig i stället till badorten Mazatlán, Cancun eller till Puerto Vallarta, den senare har bäst lyckats behålla sin mexikanska charm.

Östkusten är Mexikos minst besökta region, här finns dock flera mindre hamnstäder men fina stränder samt staden Veracruz som är både gammal kolonialstad och hektiskt mångmiljonstad på samma gång. Längre norrut mot USA finns flera större städer med fabriker som arbetar för amerikansk industri.

I söder finns delstaterna Oaxaca, Tabasco och Chiapas med ogenomtränglig djungel, höga berg och gamla kolonialstäder. Delstaten Chiapas är landets fattigaste och befolkningen består huvudsakligen av indianer. Området är visserligen rikt på naturresurser men inkomsterna från dessa hamnar hos storgodsägare eller hos storbolag från huvudstaden.

Mitt i landet finns en väldiga högplatå omgiven av bergskedjor. Här ligger flera större städer och de flesta av landets delstater. Mitt på högplatån på över två tusen meters höjd ligger huvudstaden Mexico D.F. omgiven av höga berg i en väldig gryta.

Yucatán i nordöst är Mexikos mest besökta region. Halvön är uppdelad i de tre mexikanska delstaterna Campeche, Yucatán och Quintana Roo. På södra delen av halvön ligger också den självständiga staten Belize och de norra delarna av Guatemala. Utanför Yucatán, på halvöns östra sida, finns de mexikanska semesterparadisöarna Isla Mujeres, Cancún och Cozumel.

Yucatán skiljer sig helt från de övriga delarna av landet. Närheten till det Karibiska havet är mycket påtaglig. Befolkningen består av mayafolket eller deras mestisavkommor. Livet är alltså mindre latinskt och aztekiskt och mer maya och karibiskt. Alltså lugnare, gästfriare och öppnare. Yucatáns korallvita stränderna kantas av kokospalmer och på de moderna turistorterna finns allt en besökare kan önska. I Cancún kan dock det nordamerikanska inflytandet kännas allt för påtagligt.

 

Karta över Mexiko
Karta från University of Texas Libraries, The University of Texas at Austin.

 

Inledning - Guide till Mexiko - Mexikos äldre historia - Mexikos moderna historia - Praktiska fakta - Resenärernas guide till städer, utflyktsmål och stränder - Mexikos politiska situation idag

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler