Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.

Mexikanska flagganPRAKTISKA FAKTA - MEXIKO

 

Passformaliteter:

Visum behövs ej för nordiska medborgare. Men passet måste ha en giltighet på ytterligare minst sex månader från inresedagen. Alla besökare måste fylla i ett inresekort som stämplas vid passkontrollen och lämnas tillbaka vid utresan.

Valuta:

Mexikanska pesos. Mynt finns i 5, 10, 20 och 50 centavos (1/2 pesos), samt 1, 2, 5, 10 och 20 pesos. Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50, 100, 200 och 500 pesos. Växelkursen på svenska kontanter är dålig. Ta därför i stället med en liten kassa i US-dollar för de första dagen och gör sedan kontantuttag några gånger under resan med ett kreditkort. Vid alla större banker finns bankomater. American Express, Visa, Master Card och Eurocard accepteras på alla turistrestauranger och hotell. Resecheckar växlas på hotell, banker eller casa de cambios. Den mexikanska pesons värde jämfört med europeiska valutor är helt beroende av dollarkursen.

Prisnivå:

Mexiko har som två parallella världar. I den mexikanska verkligheten är risnivån betydligt lägre än i Nordeuropa. Minimiinkomsten för en mexikan ligger på 75 kronor per dag och många kommer aldrig över denna summa. Den som vill komma billigt undan på turistorten söker sig till den mexikanska stadsdelen där priserna är betydligt lägre än i turistzonen. Den som reser runt på egen hand och vill komma billigt undan bör söka sig bort från turistzonerna där priserna på de internationella hotellen är dyrare än i Skandinavien. Hotellpriser anges där till och med i US-dollar. Under lågsäsong kan man pruta rejält på hotellpriserna.

Dricks:

Bortom turistzonerna på mexikanska mindre hotell och familjerestauranger lägger man bara några pesos i dricks. På turistorterna råder däremot ett nordamerikanskt tip-system där inkomsten för restaurangernas och hotellens personal är helt beroende av serviceavgiften som inte är inkluderad och som gästen får räkna fram själv. Personalen vill naturligtvis att man följer nordamerikanskt praxis och ger 15 procent ovanpå på slutsumman. Den som bor på lyxigt turisthotell bör ge motsvarande en dollar per dag till städerskan. Bagagebäraren på internationella lyxhotell en dollar, några pesos på mexikanska hotell. Taxiföraren förväntar sig ingen dricks men om han hjälper till med bagaget ska han ha några pesos.

Tidsskillnad:

Minus sju timmar jämfört med Sverige.

Språk:

Spanska. I hotellreceptioner och turistanpassade restauranger talar de flesta engelska men några ord spanska är bra att kunna om man reser runt på egen hand. I avlägsna trakter finns indianer som endast talar sin lokala dialekt.

Säsong:

December till februari är högsäsong. Då stiger hotellpriserna på turistorter.

Klimat:

Oktober till maj är torraste perioden, juni till september är det störst risk för regn. Klimatet är subtropiskt-tropiskt. Skillnaderna mellan vinter och sommar är små. I stället är värmen beroende av höjden över havet. De flesta städer placerades uppe i bergen av spanjorerna på platser som har evigt vårväder.

Klädsel:

Svala bomullskläder, badkläder och shorts på turistorterna. Uppe i bergen kan en tunn tröja eller liknande behövas på kvällar. Män bär inte kortbyxor i städer, på restaurang och framför allt inte i kyrkor vilket uppfattas som en stor brist på respekt för omgivningen. I storstäder bör kvinnor i sitt val av klädsel att tona ner sin kvinnlighet för att motverka machismen.

El:

Eluttagen är samma som i USA vilket innebär att adapter kan behövas. 120 volt.

Telefon:

Landsnumret till Mexiko är +52

Hälsa:

Monctezumas hämnd är ett begrep i Mexiko. Men om man bara tänker på att kranvattnet är ohälsosamt och innehåller både bakterier som ger turistdiarré och parasiter som kan ge rejäla maginfektioner så kan man klara sig undan från att drabbas. Drick endast mineralvatten på flaska. Borsta inte ens tänderna i kranvatten. Undvik is som inte är gjord på renat vatten som har jämna former och ett hål i mitten och finns på de större turistresorten. I Asiens tropiska länder steker eller koka sina grönsaker. Men till Mexikos matbord har nordamerikanarna fört med sig traditionen att äta sallader och det fungerar inte. Ät aldrig sallader och råkost eller oskalade frukter. Inte ens på hamburgaren. Håll en god handhygien. Tvätta dig ofta och stoppa inte fingrarna i munnen.

Den som ändå drabbas av allvarlig diarré kan genomgå följande kur:
Börja med att låta kroppen tömma magen. Ta sedan ett antibiotika som till exempel Lexinor eller paregoric som slår ut maginfektionen. Drick mycket vätska. När bakterierna är döda börja med att äta papaya som innehåller ämnen som är verksamma mot magparasiter, fyll sedan på med banan och vanligt ris. Det ska påpekas att denna kur inte rekommenderas av skandinaviska läkare som vill att man ska läka ut en maginfektion utan antibiotika. Men vem har tid med det. Var säker på att du tål antibiotika innan du prövar. Besök en läkare på orten om symptomen är allvarliga och febern håller i sig. Vid hemkomsten gör en hälsokontroll. För den som sitter på en buss eller ett plan och drabbas av Monctezumas hämnd är Imodium en bra nödlösning men denna medicin stoppar bara upp och lämnar bakterierna kvar i magen.

I städerna och turistorterna finns inga tropiska sjukdomar. Men sedan något år tillbaka finns gulsotsvaccinet Havrix som är effektivare än gamaglobulin som man bör överväga att ta. Den som ger sig av till avlägsna trakter på landsbygden bör också komplettera grundvaccinationerna med malariamedel. Tänk på att tropiska febersjukdomar som dengue också sprids med mygg, ha långbyxor, stumpor och myggmedel på natten på landsbygden. Ett solskydd med minst faktor 8 är nödvändigt. Glöm inte solglasögon.

Brottslighet:

Som alltid ska man följa de säkerhetsregler som gäller när man är på resande fot. Lås in alla värdesaker i hotellets kassaskåp och ta bara med en liten börs med pengar samt en fotostatkopia på passet. Bär aldrig juveler eller visa upp stora summor kontanter. Växla stora sedlar på hotellet. På turistorterna Mazatlán, Puerto Vallarta, Cancún, Playa del Carmen och Cozumel är brottsligheten låg och vardagen säker. Men undvik ändå mörka gränder på natten och ta taxi till avlägset belägna restauranger eller nattklubbar. I storstäderna och speciellt huvudstaden ska man vara medveten om riskerna att drabbas för rån och stälder är betydligt större än i Europa. Promenera aldrig bortom hotellområdena och turistzonerna. Vare sig dag eller natt. Vid bilkörning lägg allt bagage i bagageluckan och ha bildörrarna låsta och rutan uppe under färd. Parkera inte bilen runt hörnet utan kör ända fram till stället som ska besöka och ge nyckel till vaktmästaren. Så gör mexikanerna själva.

Öppettider:

Måltiderna äter man senare än i norra Europa. Lunch serveras från ett till fyra och är dagens huvudmål. Många mexikaner tar därefter gärna en siesta när det är som hetast utomhus. Ett gott exempel att följa. Middag äter man från klockan åtta på kvällen. Privatägda barer och mindre restauranger stänger när sista gästerna går hem. Affärer stänger ofta några timmar för siesta mitt på dagen, på Yucatán 13-17, men har å andra sidan öppet till nio på kvällen.

Taxi:

Man måste alltid göra upp om priset innan man sätter sig i en taxi eller försäkra sig om att taxametern är påslagenm. Somliga bilar har visserligen taxameter men ofta vill inte förare sätta på den. I stället gäller fasta priser gäller mellan olika zoner. Säkrast är radiotaxibilarna som har tillstånd att stå utanför hotell och stationer men de är också dyrast. På flygplats och busstationer köp taxibiljett vid ankomsthallen och ta de officiella taxibilarna. I storstäder är det nödvändigt att känna till adressen också till de välkända restaurangerna och nattklubbarna för att taxiföraren ska hitta dit eftersom mexikanerna som går på dessa ställen aldrig åker taxi utan kör egen bil.

Resa runt med buss:

Flera bussbolag kör linjetrafik med moderna luftkonditionerade bussar mellan alla större städer. Åk alltid den bästa klassen. Den kostar några kronor mer än den billigaste men är bekväm, snabb och framför allt säker. Stationerna för förstaklassbussarna påminner om flygplatser. Åk dit senast dagen innan och köp biljett. Man får välja vilken plats man vill ha när man köper biljetten, ju längre fram desto bättre. Vid avfärd låser föraren in bagaget och man får ett kvitto. Långfärdsbussarna stannar bara på stationer.

För att lämna turistorterna på Yucatán måste man ta sig till Cancún. Stationen ligger mellan Avenida Tulum och Uxmal i den mexikanska delen av turistorterna. Täta och snabba turer går härifrån och söderut till Puerto Morelos, Playa del Carmen och Tulum. Pris cirka 15 kronor enkel tur. Från Cancúns busstation går också långfärdsbussar till Chitchén Itzá, Mérida och Mexiko City.

Hyra bil:

De stora internationella biluthyrarna är säkrast och bäst, Avis rekommenderas. Att köra bil på Yucatán innebär inga större svårigheter om man håller sig till dagskörning. I varje samhälle finns det numera en ny bensinmack från det statliga bensinbolaget PEMEX där man förutom bensin kan köpa drycker och fika. Där finns också toaletter. Bensin är billigt.

Det mexikanska köket:

Som huvudrätt äter mexikanerna mycket grillat kött och kyckling. I kuststäderna finns också gott om färsk fisk och skaldjur. Som stapelföda, alltså motsvarigheten till potatis, äter mexikanerna tunna kakor som kallas för tortilla som bakas av majsmjöl.

På en riktig mexikansk restaurang ställer man alltid fram tortillas vid sidan om, ofta i en specialgjord tortillakorg, och sedan får gästen äta sig mätt. Vanligt komplement till huvudrätten är också ris och frijoles vilket är svarta bönor som kokats samman till en svart gröt. Bönklicken som ligger på talriken ser visserligen inte aptitlig ut men är god. Matbanan är också vanligt.

Som krydda används chili. På riktiga mexikanska bord står alltid en skål med chilifrukter som skurits upp på bordet. Ta en sked och lägg på maten efter tycke och smak. De gröna chilifrukterna är starkare än de röda. Ofta brukar också en skål med uppskuren tomat blandad med koriander finnas på bordet. Den som har känslig mage bör hoppa över denna.

Det mexikanska köket finns i dag över hela världen och de flesta som kommer hit är därför redan förtrogna med paradrätterna och deras namn. Majsmjölkakor som rullas runt kött eller stuvningar finns i flera olika kombinationer och kallas burritos, tamale, enchiladas och fajitas.

Torkade majsbröd brukar kallas för nachos och äts som chips. Men tacon har en särställning. En riktig taco består av en grillad biff eller annan kött som stimmas och serveras med en bunt heta torillas. Matgästen får själv rulla in köttet i tortillan, tillsammans med lite chili om så önskas och kanske lite smält ost. Gott, enkelt och billigast äter man denna snabbmatsrätt rätt på en taqueria, alltså en liten restaurang som serverar tacos. Enklare restauranger kallas cantina.

Inom det mexikanska köket används också matbanan, papaya, mango, avocado, tomat, squash och kakao som ursprungligen kommer från Mexiko i olika kombinationer. Guacamole är krossad avokado som smaksatts med lök och mild chili. Mexikos mest typiska rätt kallas mole och är en sås som ofta hälls ovanpå kyckling eller lamm. Mole är en smaksensation som inte får missas. Ett sammankok av mer än hundra olika ingredienser av vilka olika chili och kakao är de viktigaste.

Innan spanjorerna kom var insekter en viktig del av indianernas kosthållning. Fortfarande äts insekter på vissa håll. Speciellt i Oxaca där man kan äta tacos på gusanos (larver som lever i agavekatusen) samt av en sorts svinglösa baggar. Leguanödlan är däremot en verklig delikatess. Läckert kött som påminner om kyckling. Leguanen numera inte jagas på grund av utrotning men i varje stad finns någon restaurang som lagar middag av uppfödda ödlor.

Som alla latinamerikanska länder känner mexikanerna en kluven hatkärlek till ”Gringolandia” (USA) och allt som kommer därifrån. Pizza och hamburgare är populärt och det finns många italienska restauranger. På turistorterna finns McDonald, Kenntucky Fried Chicken men också Taco Bell.

Drycker:

Kranvattnet ska inte drickas, det kan i värsta fall vara så svårt infekterat att det ger en amöbainfektion. Mineralvatten heter agua mineral. Kolsyrat mineralvatten heter agua mineral con gas.

Vin odlas inte på grund av klimatet. Mexiko har i stället en stor ölproduktion. Mexikos öl är vanligtvis av lagertyp och bryggt på majskorn utan humlebäska. Svalkande och lättdruckna men måste serveras iskalla då de inte smakar något. Gringos sticker ofta en lime i flaskan. Mexikanarna tar gärna lite salt.

Indianerna drack pulque som de gjordes av saften från agavekatusen som fick jäsa till en svagt alkoholhaltig och hallucinogen mäsk. När spanjorerna kom destillerade de indianernas gudadryck och tequila och mezcal blev resultatet.

Centrum för tequilatillverkningen är staden Tequila i delstaten Jalisco. Centrum för mezcaltillverkningen är staden Oaxaca i delstaten Oaxaca. Klimatet i de olika delstaterna gör att smaken blir olika men kaktusen är densamma. I mezcal lägger man också en liten gusano (larv från agavekaktusen) i flaskan och den som tar sista droppen måste också äta larven. Smakar inget speciellt men anses mycket macho.

Tequila har blivit en storsäljare de senaste åren och finns i ett otal märken och lagringar. Antingen dricker man den oblandad i små glas och biter då i en citron efteråt för att slippa känna den råa spritsmaken. Många tar också lite salt på tungan innan de slukar drinken. Tequila används till en mängd mixade drinkar av vilka Margaritas och Tequila Sunrise är populärast. En lagrad tequila av fint märke är mild som konjak och dricks efter maten i konjakskupa. Mexikos stora avec är annars den välkända kaffelikören Kahlúa.

Shopping:

Prisnivån gör att det mesta är billigare än i Europa. Mexiko är också ett av världens främsta länder för hantverk, så kallad artesanías. Den lokala konsten är färgfull och inspirerad av det indianska ursprunget. Textil, läder och keramik men också silverarbeten är prisvärt. Spritdrycker är inte speciellt billigt på grund av skatter. I varuhus gäller fasta priser men på hantverksmarknader och i turistbutiker bör man pruta.

Turism:

Turistnäringen är mycket viktig för Mexiko eftersom det är där de nya jobben kan skapas. Den mexikanska turistnäringen har också lång erfarenhet och är betydligt mer utvecklad än i de flesta andra uländer. Turistorterna håller hög klass. Det är enkelt och bekvämt att resa runt på egen hand. Hotell finns överallt i alla prisklasser. Närheten till USA innebär att det under normala år brukar komma 17 miljoner nordamerikanska turister till Mexiko vilket ger en vana att ta hand om främmande besökare. Dollarns minskade värde har också Mexiko ännu en gång blivit ett ekonomiskt intressant semesteralternativ för skandinaver. Den som reser runt i landet kommer också att märka den vanlige mexikanen är mycket vänlig och gästfri.

 

Inledning - Guide till Mexiko - Mexikos geografi - Mexikos äldre historia - Mexikos moderna historia - Resenärernas guide till städer, utflyktsmål och stränder - Mexikos politiska situation idag

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler