Svensk faktasajt med aktuell information om Spanien, Kuba, Mexiko, Dominikanska republiken och södra Karibien. TG  Media är ett svenskt oberoende medieföretag vars huvudman och ägare är journalisten och författaren Thomas Gustafsson.
Frilansreporter i Havanna, början av 1990-talet
Hos gerillan i Mexikos djungler, Zapatistupproret 1984
Korrespondentuppdrag i Barcelona
Frilansreporter i Havanna,
början av 1990-talet
Hos gerillan i Mexikos djungler, Zapatistupproret 1994
Korrespondentuppdrag i Barcelona

 

THOMAS GUSTAFSSONär medieföretaget TG Medias huvudägare. Han är journalist, hispanist och fotograf och författare till en rad fackböcker om den spansktalande världen. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har han varit bosatt utomlands eller befunnit sig på resande fot ute i världen.

Thomas Gustafssons historia inleds i Kalmar 1961 där han föds som andra barnet i en syskonkara på tre. Föräldrarna gillar att resa och barnen får följa med på resor kors och tvärs genom Europa. På så sätt väcks Thomas reslust och nyfikenhet på världen.

Han börjar tidigt resa på egen hand, först som vetgirig  student men snart börjar han också skriva och rapportera från sina resor. Sitt första reportage gjorde han från Barcelona 1980 när han var 19 år.

Direkt efter militärtjänsten där han muckar som värnpliktig officer med fänriks grad reser Thomas Gustafsson till Karibien. Efter några månaders rundresa får han jobb på en yacht och seglar sedan under ett halvår mellan alla öar i södra Karibien. Han mönstrar därefter av i Port of Spain, Trinidad och fortsätter över till Venezuela där han liftar genom norra delarna av Sydamerika samtidigt som han skriver resereportage och socialreportage som berättar om vad han ser längs vägen.

Efter ett års rundresa i Latinamerika återvänder Thomas Gustafsson till Sverige där han skriver in sig på Stockholms universitet. Under de följande åren läser han historia, statsvetenskap, latinamerikanska samhällsförhållanden, litteraturvetenskap och journalistik vid Stockholms universitet. Han växlar intensiva perioder med studier med långresor och arbete som journalist.

Han reser han genom hela Latinamerika och stora delar av Asien, samtidigt som han skriver frilansartiklar. Sin första anställning får han den 1 juni 1985 på tidningen Östra Småland i Kalmar, det är från denna dag han räknar sig som professionell journalist i och med att han samtidigt med anställningen blir medlem i Svenska Journalistförbundet.

Intresset för Spanien och Latinamerika innebar att studierna nu allt mer inriktas mot denna del av världen. Under en längre period är han bosatt i Mexiko där han studer latinamerikansk historia, kultur och politik. Studierna fortsätter i Madrid och Stockholm vid institionen för Spanska, portugisiska och Latinamerikanska samhällsförhållanden. Thomas Gustafssons akademiska meriter motsvarar i dag vad som i USA kallas för ”Masters degree in Iberian- and Latin American cultural and political studies”, motsvarande finns inte i Sverige. I Sverige har han en fil kand examen i historia, statsvetenskap och latinamerikastudier samt en journalistutbildning som kompletterats med litteraturvetenskap och forskningsmetodik vid Stockholms universitet. Han är flytande på spanska och engelska.

Thomas Gustafsson har i dag en gedigen journalistiskt erfarenhet. En stor del av sitt yrkesverksamma liv har Thomas Gustafsson arbetat utomlands som korrespondent. Han har stor erfarenhet att ta sig fram och arbeta i svåra situationer. Vid flera tillfällen har han arbetat i konfliktområden. Under en period arbetade han också som redaktör med aktualitetsprogram för tv.

Efter åren vid lokaltidningarna Östra Småland och Kalmar Läns Tidning i Kalmar var han anställd på Expressen och Svenska Dagbladet, på nyhetsbyrån FLT som korrespondent i Madrid samt vid Aftonbladet. Under åren då han var bunden till Aftonbladets centralredaktion arbetade han som specialreporter med undersökande journalistik, nyheter, utrikesjournalistik, socialreportage och resejournalistik. Under dessa år gjorde han bland annat, tillsammans med fotografen Joachim Lundgren 2001, den uppmärksammade reportageserien "EU:s glömda barn" som nominerades till många priser och december 2004 belönades han tillsammans med två kollegor med Carnegie Institutets journalistpris för en serie socialreportage om ungdomar och alkohol. Som utrikesreporter skickades han ut på flera dramatiska reportageresor av Aftonbladet, bland annat som krigskorrespondent till Bosnien 1995, till Madrid under attentaten i mars 2004 och till Havanna under Fidel Castros sjukdom augusti 2006.

Vid sidan av Spanien är också Kuba ett prioriterat bevakningsområde för Thomas Gustafsson. Sedan han kom till Kuba första gången i början av 1980-talet har han besökt och rapporterat från landet regelbundet och har i dag skrivit flera böcker om Kuba varav en han blivit översatt och utgiven i Spanien. Mest uppmärksammad är hans stora fackbok "Kuba" som nu ligger ute i sin fjärde uppdaterade och aktualiserade utgåva.

Thomas Gustafsson är också författare till rad böcker och skrifter om Spanien av vilka flera räknas som referensverk inom sina ämnesområden och används som studielitteratur vid universitet, studieförbund och skolor. Mest aktuell är hans Spanienserie, vars första del med undertiteln "En färd genom historien" utkom september 2009 och nu ligger ute i sin andra stora upplaga samt del två i serien med undertiteln "En stat, flera nationer" som kom ut i slutet av 2012.  Thomas Gustafsson står också bakom Spanienportalen som fungerar som ett digitala komplementet till fackbokserien om Spanien.

Thomas Gustafsson är medlem i Svenska Journalistförbundet sedan 1985, i Publicistklubben sedan 1991, Svenska Författarförbundet sedan 1998. Han är också medlem i den Madridbaserade korrespondentklubben Circulo de Corresponsales Extranjeros och journalistklubben Asociacíon de Periodistas Europeos. Sedan 2009 ingår han även i det svenska nätverket korrespondenterna.

Thomas Gustafsson är i dag verksam som författare, skribent, frilanskorrespondent, fotograf och föreläsare genom sitt mediaföretag TG Media. Han har avtal med Sydsvenskan som deras Spanienmedarbetare.
Privat är han gift med etnologen och redaktfören Kristina, tillsammans har de en son och en dotter.

© TG Media

 

 
Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson

 

Korrespondent i Spanien, stationerad i Madrid 1995-2001

Korrespondent i Spanien, stationerad i Madrid 1995-2001

 

Reportage om boxning i Kuba 2005

Reportage om boxning
i Kuba 2005

 

Sex år och första Spanienresan

Sex år och första Spanienresan

 

 

Arbete på yacht i Karibien, 1982-83
På reportage bland vilda djur i Amazonas
Att vara journalist i Sverige innebär att man möter många sorteras hala ormar.
Arbete på yacht i Karibien, 1982-83
På reportage bland
vilda djur i Amazonas
Att vara journalist i Sverige innebär att
man möter många sorteras hala ormar

 

Copyright © TG Media  
Webb Design: Mefta.es Underhåll: WebButler