Spara el

10-01-2024, Johannes Grönwall , EL

Glödlampa Nu när det är vinter och kyla krävs mycket värme i husen för att man inte ska frysa. Här kommer några tips på hur man eventuellt kan minska energianvändningen och elräkningen en aning.

Sänk värmen inomhus: Om man bara sänker med någon grad så minska energianvändningen så prova att sänka lite grann så ska du se att det inte gör så stor skillnad i huset men kanske på elräkningen. Om det är lite kyligare, klä dig i flera lager. I soffan/sängar kan man ha extra filtar, plädar, kuddar för att hålla värmen bättre.

Möblera rätt: Tänk på att inte ha möbler som blockerar element och andra värmekällor. Ställ dom en bit ifrån. Sätt upp tjockare gardiner där det drar kallt. Täck golven med sköna, fina mattor.

Kortare duschar: När du duschar är det uppvärmt vatten, vilket värms upp av el. Försök att halvera din duschtid.

Tvätt och disk: Fyll tvätt och diskmaskin ordentligt innan du sätter på dom och tänk på att du kanske inte behöver ha så höga temperaturer när du tvättar/diskar det blir rent ändå. Häng upp tvätten på tvättlinan och låt den torka istället för att använda energikrävande torkskåp och torktumlare.

LED-lampor: Byt ut alla glödlampor till LED-lampor som är energisnåla. Tänk på att släcka lampor när du inte är i rummen.

Övriga apparater: Kolla så att kyl och frys har rätt temperatur. Stäng av datorer, TV mm när du inte använder dom. Det är onödigt att dom står på och drar el.

Med dessa tips kan du säkert sänka din elräkning lite grann!


Skriven av Johannes Grönwall